Маневри навкола уманської Софіївки | Альтернатива

Маневри навкола уманської Софіївки

Понад рік тому Уманський відділ поліції ГУ Національної поліції у Черкаській області відкрив кримінальні провадження та розпочав досудове розслідування за фактом вчинення службовими особами Національного дендрологічного парку «Софіївка» злочину, передбаченого ч.І ст. 191 КК України (розтрати майна), за ознаками злочину, передбаченого ч.І ст.366 КК України (службове підроблення) та за ч.І ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

cherk-uman-sofiivka-pogrom

Зокрема, йдеться про, нібито, махінації з коштами від автостоянки та від вхідних квитків до парку. Також місцеві скаржилися на те, що на території «Софіївки» організовано торгівельну мережу та встановлено неофіційну плату у розмірі 1000 грн за право здійснювати торгівлю у парку.

cherk-uman-sofiivka-margarian-araxa

Як переконує депутат від фракції “Відродження” Черкаської обласної ради Аракся Маргарян, протягом року Уманським ВП ГУ НП в Черкаській області не вчиняються жодні дії щодо належного проведення досудового розслідування у вищевказаних кримінальних провадженнях, що проявляється у несвоєчасному, некваліфікованому виконанні невідкладних слідчих дій (матеріали збираються не в повному обсязі) та навмисному затягуванні розслідування.

Уманські новини

Вхід у парк з вулиці Київської, wikipedia.org

«Дана ситуація не змінюється. незважаючи на численні звернення до Уманської місцевої прокуратури, Черкаської обласної прокуратури та до Головного управління Національної поліції у Черкаській області, що свідчить про навмисне прикривання незаконної діяльності директора НДП «Софіївка» Косенка Івана Семеновича», – стверджує депутат.

У зв’язку з цим фракція депутатів Черкаської облради звернулася до Генерального прокурора України Віктора Шокіна та Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

«Звертаємось до Вас в межах діючого законодавства та Вашої компетенції провести ретельну перевірку належного виконання працівниками та самим начальником Уманського ВП ГУ НП в Черкаській області Школенком Віталієм Анатолійовичем досудового розслідування по вищевказаних кримінальних провадженнях та перевірки факту навмисного затягування ними розслідування даних справ. У разі підтвердження викладених у зверненні даних просимо прийняти відповідні міри реагування», – йдеться у зверненні депутатів.

Косенко Іван Семенович -- директор Національного дендрологічного парку “Софіївка” НАН України, фото: sofiyivka.org.ua

Косенко Іван Семенович — директор Національного дендрологічного парку “Софіївка” НАН України, фото: sofiyivka.org.ua

Директор “Софіївськи” Іван Косенко спростовує свою вину, називає усі обвинувачення наклепом. Він підозрює, що така, на його думку, обмова, вигідна людям, які мають плани на його посаду.

“Я з цього приводу нещодавно вже був у Верховній Раді України. За 36 років моєї роботи у парку таких намов на мене, як директора, ще не було. Це все справа рук нашого нардепа Антона Яценка. Він хоче усунути мене з посади, щоб поставити когось свого. Ця людина дозволяє собі будь-яку брехню. Краще б щось зробив для розвитку нашого парку”, – повідомив директор виданню УНН.

На запит «Ні корупції» у Головному управлінні Національної поліції області повідомили, що відносно перевірки фактів зловживання службовим становищем посадовими особами НДП «Софіївка» розслідувалося чотири кримінальні провадження.

Умань - Фонтан «Змія»

Фонтан «Змія»

Перше розпочате 05.06.2015 за зверненням народного депутата України Антона Яценка. Обранець повідомив, що на його думку службові особи Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України в особах директора Івана Косенка та його заступника – Олександра Потапова, зловживаючи службовим становищем, організували торгівельну мережу на території парку з метою отримання неправомірної вигоди від суб’єктів господарювання.

Умань дендропарк Софіївка

Дендропарк “Софіївка”, фото narodna.pravda.com.ua

Умань, Софіївка новини, події

Дендропарк “Софіївка”: “Фото в костюмах”, wikipedia.org

«В ході досудового слідства доводи, викладені у зверненні, не підтвердилися, тому 30.12.2015 кримінальне провадження закрито на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України (встановлена відсутність складу кримінального правопорушення)», – йдеться в офіційній відповіді відомства на наш запит.

Наступне провадження розпочате 15.06.2015 за зверненням того ж нардепа. Цитуємо: «за інформацією працівників парку, службові особи Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України в особах директор Косенка І.С. та його заступника – Потапова О.О., залучають до виконання робіт в парку різні приватні та комунальні служби, далі зловживаючи службовим становищем, перераховують 20 відсотків від виконаних робіт на закордонні рахунки. Крім того, автор звернення вказує на порушення законодавства під час процедури визначення підприємств, які поставляють до НДП «Софіївка» НАН України бензин та дизпаливо».

Як повідомляють у поліції, у ході досудового слідства досліджені документи конкурсних торгів 2012 року, згідно з якими, переможцем серед учасників ПП «Лукоїл-Україна», ТОВ «Фортеця» та ТОВ «Авіас» стало останнє товариство. Проте представники ТОВ «Авіас» відмовилися укладати договір у подальшому у зв’язку із збільшенням цін на пальне, тому переможцем зазначеної процедури визнано ПП «Лукоїл-Україна».

Проведеними слідчими діями доказів порушень у діях службових осіб, зазначених у зверненні, та доводів, які підтверджували б зазначені народним депутатом факти, не здобуто, 30.12.2015 кримінальне провадження №12015250250000940 закрито на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України.

Лісове озеро, Софіївки, wikipedia.org

Щодо наступних звернень до поліції нардепа Яценка були також зареєстровані кримінальні провадження, розпочате слідство. Втім, як і попередні справи, ці теж закрили, оскільки слідчі вкотре не знайшли складу злочину.

Прокуратура Черкаської області також повідомляє, що були розпочаті кримінальні провадження за заявою народного депутата України Антона Яценка щодо фактів зловживань службовими особами НДП „Софіївка” за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

cherk-uman-zapyt-mvs

Як нам повідомили у поліції, за результатами досудового розслідування слідчими прийнято рішення про закриття кримінальних проваджень на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення, про що відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства повідомлено зацікавлених осіб.

“Вказані рішення про закриття кримінальних проваджень сторонами не оскаржувалися. Під час здійснення досудового розслідування у вказаних вище кримінальних провадженнях порушень вимог законодавства працівниками органів Національної поліції не допущено”, – йдеться у відповіді на наш запит до прокуратури Черкаської області.

Керівництво ж дендропарку причиною депутатського невдоволення “Софіївкою” називає передвиборчі обіцянки Яценка уманчанам про скасування плати за вхід до унікальної природної пам”ятки України.

Антон Яценко продовжує вимагати підписати документи про безкоштовний вхід до «Софіївки» для мешканців Умані, хоча зараз право безкоштовного входу до парку і так мають всі пенсіонери, інваліди, діти дошкільного віку, мами з дітьми до 3-х років і учасники АТО. Всі інші мешканці Умані можуть безкоштовно ввійти до парку до 9-ї ранку і після 6-ї вечора щодня, а також у святкові дні та з листопада до квітня. Оскільки «Софіївка» є відомим туристичним об’єктом і унікальним пам’ятником ландшафтної архітектури, у вихідні дні та протягом екскурсійного сезону парк відвідує багато туристів. Щоб знизити навантаження на парк, його керівництво свідомо обмежило безкоштовний вхід у ці дні і години для місцевих мешканців.

«На превеликий жаль, популістські заяви народного депутата стали причиною ворожого ставлення до парку з боку певної частини уманчан. Значно почастішали факти вандалізму на території парку, зокрема, знищення паркових скульптур, розпалення багать, псування та винищення зелених насаджень. Діяльність народного депутата Антона Яценка, спрямована проти «Софіївки» та її керівництва, має все більше негативних наслідків для унікального об’єкту культурної спадщини України», – йдеться у повідомленні парку.

Зазначимо, Антон Яценко обраний по виборчому округу №200, у Черкаській області, член депутатської групи “Партія “Відродження”, голова підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету Верховної Ради України та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Під час сьомого скликання Яценко пройшов до ВР від Партії регіонів. Має економічну та юридичну освіти.

До всього, Антон Яценко відомий широкому загалові як «хрещений батько» «тендерної мафії». Тобто, як розробник і творець масштабної корупційної схеми, через яку тендерні закупівлі в Україні стали наскрізь кримінальним процесом. При цьому бюджет держави щороку втрачав мільярди гривень. Про це пише видання КОД.

Антон Яценко фото: argumentua.com

“Саме А. Яценко був автором законодавчих ініціатив під загальною назвою «тендерна палата». Вони, зокрема, зобов’язували державні підприємства купувати якісь «інформаційні послуги» в рамках проведених тендерних закупівель виключно в структурах Яценко.Насправді, «інформаційні послуги» були фікцією: наприклад, кілька листків паперу, на яких були надруковані цитати з Закону «Про державні закупівлі», обходилися державним підприємствам до 4% від вартості закупівлі. Ці кошти за «інформаційні послуги» перераховувалися на рахунки ряду фірм, зареєстрованих на підставних осіб із близького оточення А. Яценка. Потім ці фінансові «струмочки» акумулювалися на рахунку компанії «Роял Фінанс» (створена в 2007 році) в «Брокбізнесбанку».

cherk-uman-sofiivka-lawka

Не зрозуміло, з яких причин пан Яценко не оскаржив рішення слідчих про закриття кримінальних проваджень по “Софіївці” і вкотре його колеги апелюють до закритих кримінальних справ. Дивною є і позиція, власне, самого директора парку. Звинувачуючи нардепа у наклепництві та у тому, що обранець нічого не робить для парку, пан Косенко свого часу не вжив жодних заходів щодо захисту майна “Софіївки”. Нагадаємо, наприкінці цієї зими дендропарк постраждав від вандалів. Було понищене майно парку, розбиті скульптури.

Директор «Софіївки» тоді заявив у коментарі місцевому інтернет-виданню “Вечірня Умань”: «За всі 36 років свого керівництва ще не бачив подібного невігластва. Це далеко не перший випадок за цей рік. Близько місяця тому було викрадено розсаду на суму 10 тисяч гривень. Руйнування, яких зазнав парк минулої ночі, розорить «Софіївку» на 50-60 тисяч гривень».

Це ж видання, описуючи лютневий погром у парку, повідомило, що  на рахунку «Софіївки» «висить» ще минулорічний борг за електроенергію на суму 317 тисяч гривень.

cherk-uman-aristotel-sofiivka

Попри такі проблеми та збитки, директор, його заступники та інші відповідальні особи не повідомили у поліцію про напад. З яких саме причин – залишається лише здогадуватися.  Однак розслідування таки розпочали після численних повідомлень у ЗМІ.

“Правоохоронці довідалися про вандалізм у «Софіївці» через соцмережі,”  – зазначає речник поліції Умані Леся Усенко.  Тож, кримінальне провадження за частиною першою статті 296 – хуліганство, порушили аж ніяк не за зверненням керівництва найвідомішого українського дендропарку.

cherk-uman-sofievka

Дендропарк “Софіївка”, павільйон Флори

Нагадаємо, “Софіївку” називають шедевром садово-паркового мистецтва кінця XVIII – першої половини XIX ст. Парк заснував у 1796 році граф Станіслав-Фелікс Потоцький на честь дружини Софії.

До речі, дендропарк “Софіївка” очолив трійку лідерів рейтингу найбільш відвідуваних визначних пам’яток України. Склав перелік інтернет-ресурс IGotoWorld.com, за допомогою карт відвіданих парків, замків та міст туристами. Тож, відвідувачів та, відповідно, прибутків перлині архітектури навряд чи бракує. За словами директора “Софіївки” Івана Косенка, в минулому році їхній парк поповнив місцеву скарбницю на 1 млн 560 тис. грн.

Ні корупції!